Stipend og lån for 2017/2018

Apengebok - Klikk for stort bilde lle elever med ungdomsrett i videregående opplæring får utstyrsstipend, uansett hvor mye foreldrene tjener. Husk at du må søke for å få stipendet.

Når kan eleven søke?

Du må takke ja til skoleplass før du kan søke om stipend og/eller lån. Du kan ikke søke hvis du står på ventelisteplass, da må du vente til du har takket endelig ja til en skoleplass.

Hvor kan eleven søke?

• Du kan logge inn på vigo.no og søke derfra når du takker ja til skoleplass. Du logger inn med MinID.
  • Du kan søke fra lanekassen.no. Du logger inn med MinID.

Digital postkasse

Foreldre må signere avtalen om stipend til elever under 18 år. Nå kan du få svarbrevet elektronisk og signere for eleven digitalt. Det går raskere hvis du oppretter en digital postkasse (e-Boks eller Digipost). Alt du trenger  er BanklD, itillegg til å velge  en digital postkasse på www.norge.no.

Hvorfor bør du ha digital postkasse?

Statlige virksomheter og kommuner kan nå sende deg brev digitalt. Da bør du ha en digital postkasse. Dette er en sikker løsning for å få og oppbevare viktig post elektronisk. Vanlig e-post regnes ikke som sikkert nok. Det finnes to offentlig godkjente postkasser - e-Boks og postens Digipost.

Dette må du gjøre:

• Opprett digital postkasse på norge.no før barnet søker om stipend fra Lånekassen
  • Gå inn på norge.no og velg e-Boks eller Digipost som din digitale postkasse.
  • Få svaret på søknaden i din digitale postkasse
  • Når barnet ditt får svar fra Lånekassen, får du som forelder en kopi av svaret i den digitale postkassen din. Her får du også en lenke til digital signering, og du kan signere med en  gang.
  • Signer avtalen med BanklD Bare en av foreldrene  trenger  å signere avtalen  om støtte. Du bruker BanklD.

Hvordan får eleven pengene?

1. Du sjekker resultatet av søknaden på Dine Sider på lanekassen.no. Logg inn med MinID.
  2. Når søknaden er behandlet, kommer svaret (stipendmeldingen) til skolen. Hent brevet der når skolen starter til høsten. Ingen får utbetalt penger før skolen har startet.
  3. For å få pengene til kontoen din, må du skrive under på brevet (stipendmeldingen) og sende det tilbake til Lånekassen. Er du under 18 år, må også en av dine foreldre/foresatte skrive under.

Pass på hvis eleven har høyt fravær, endrer fag eller avbryter utdanningen

Du må melde fra til Lånekassen med en gang hvis du

• slutter eller tar en pause i utdanningen
  • bytter skole eller studieretning